Ook werkt men dikwijls in een tijdelijke of parttime functie en doen afgestudeerden vaker aan bijscholing. Dat blijkt uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). De toekomstige arbeidsmarktperspectieven voor het HGZO zijn overigens vrij goed.
Hoger competentieniveau verwacht
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat er een aantal competenties is, waarvan het vereiste niveau de afgelopen jaren significant is gestegen. Bijvoorbeeld: kennis van het eigen vakgebied, vermogen om vakkennis in de praktijk toe te passen, om problemen en kansen te signaleren, om verbanden te leggen tussen verschillende zaken, om logisch te redeneren en om conform budget, planning of richtlijnen te werken.
Meer aandacht nodig in onderwijs
Niet altijd voelen afgestudeerden zich even goed opgewassen tegen de zaken die er van hen verwacht worden. Zo ervaart dertig procent het als lastig om kansen en problemen te signaleren en vindt 33 procent het moeilijk om verbanden te leggen tussen verschillende zaken. Volgens het ROA geven de ervaren competentietekorten aan waar hogescholen in de toekomst meer aandacht aan zouden kunnen besteden bij de inhoud van hun onderwijs.
Meer informatie over:
het onderzoek
http://www.roa.unimaas.nl/pdf_publications/2013/ROA_R_2013_5.pdf
http://www.hbo-raad.nl/component/content/article/22/1158
Afgestudeerden werken onder hun niveau
Steeds vaker werken afgestudeerden van het HGZO in banen onder hun niveau.